Binaire Opties Portal

Nikon sleept chipmaker ASML en lenzenleverancier voor de rechter

Nikon sleept chipmachinefabrikant ASML en de lenzenleverancier van dit bedrijf, Carl Zeiss, officieel voor de rechter. Het bedrijf klaagt beide organisaties aan vanwege het onrechtmatig gebruik van gepatenteerde technologie, zo maakte het Japanse technologieconcern zelf bekend.

 

Lenzenleverancier en ASML voor de rechter: achtergrondinformatie

ASML verkoopt vooral chipmachines die gebaseerd zijn op de zogeheten immersietechnologie. Bij deze technologie wordt de lichtbundel waarmee schakelingen worden getest, nog scherper gesteld met behulp van een speciaal laagje vloeistof. Volgens Nikon heeft ASML deze techniek niet ontwikkeld, maar gaat het om een gepatenteerde technologie van Nikon. Het technologiebedrijf uit Japan stelt dat ASML er zonder toestemming mee aan de haal is gegaan.

 

In juridische zaken in Japan, Nederland en Duitsland wil Nikon een verkoopverbod en schadevergoeding afdwingen. ASML ontkent met klem gebruik te maken van de technologieën van Nikon en ook lenzenleverancier Carl Zeiss, die ook door Nikon wordt aangeklaagd, laat in een verklaring weten dat de aanklacht van Nikon ‘geen basis’ heeft.

 

Van goede samenwerking naar rechtszaak

ASML en Nikon hadden ooit een goede samenwerking. De twee bedrijven bereikten in 2004 namelijk een akkoord over het wederzijds gebruik maken van elkaars gepatenteerde technologieën. Voor een deel van de octrooien van de bedrijven, liep die overeenkomst aan het einde van 2009 af. Het lukte hierna niet meer om nog een keer goede afspraken te maken: de overeenkomst kwam tot een einde. Nu lijkt de goede samenwerking tussen de twee bedrijven helemaal voorbij. Waar de bedrijven eerst nog kennis met elkaar wilden delen, komen ze elkaar nu tegen in de rechtbank.

 

Het is de vraag in hoeverre de rechter akkoord gaat met de claim van Nikon. Nikon claimt voornamelijk dat ASML de concurrentiepositie van het bedrijf geschaad heeft en daarom gestraft moet worden. Of ASML ook echt gestraft wordt, is nog even afwachten. Het is de vraag of de rechter ook vindt dat ASML de technologieën van Nikon heeft gebruikt en hierdoor de concurrentiepositie van het bedrijf geschaad heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating