Binaire Opties Portal

Hoera, de economie groeit stevig

Eindelijk lijkt de crisis echt voorbij. De Nederlandse economie groeit flink en zelfs sneller dan verwacht. Ook het gedrag van consumenten laat dit zien.

Consumentenvertrouwen flink hoog

Eén van de belangrijkste graadmeters voor de stand van de economie, is het vertrouwen dat consumenten tonen. Wat dat betreft zit het in Nederland wel goed. Er is een duidelijk stijgende lijn waarneembaar en ook in maart 2017 steeg dit vertrouwen weer. Sinds het uitbreken van de crisis in 2007 is het consumentenvertrouwen niet meer zo hoog geweest. Als bedacht wordt hoe stevig de economie in de aanvang van 2007 nog draaide, zegt dit dus wel wat.

Investeringen, export en werkgelegenheid

Naast het feit dat er door consumenten flink wordt geconsumeerd, wordt er door ondernemers nu ook weer flink geïnvesteerd. Het gaat hierbij vooral om vervoermiddelen en machines. Ook onze export groeit stevig en de werkgelegenheid neemt toe.

Ook Duitsland op de goede weg

Niet alleen in Nederland is de situatie rooskleurig. Ook in Duitsland groeit de economie gestaag. De Duitse centrale bank (Bundesbank) ziet vooral de industrie als aanjager van de Duitse economie. De vraag uit binnen- en buitenland neemt sterk toe, wat ook zijn effecten heeft op de werkgelegenheid.

Amerika ook positief beeld

Natuurlijk blijft de economische verbetering niet beperkt tot Europa. Ook in de Verenigde Staten trekt de economie weer lekker aan. Ook schept het investeringsplan van de nieuwe president vertrouwen bij beleggers. In tegenstelling tot de blijvend lage rentestand in Europa, heeft de Amerikaanse centrale bank (FED) de rente weer verhoogd. In drie stappen in de laatste vijf kwartalen is de rente naar 1 procent gegaan. Vermoedelijk zullen er dit jaar nog meer rente-stapjes volgen. De waarde van de dollar zal hierdoor stijgen.

Sparen in Nederland populair

Ondanks de bedroevend lage spaarrente van 0 tot 0,25 procent, blijft de Nederlandse spaarder geld naar de bank brengen. Dit gebeurt in weerwil van de doelstellingen van de Europese centrale bank (ECB), die juist hoopt dat mensen hun geld liever besteden. Het is niet duidelijk waarom het sparen zo populair blijft. In de afgelopen tien jaar is het totaal gespaarde bedrag in Nederland zelfs met 48 procent toegenomen tot een bedrag van bijna 340 miljard euro. Het is nog niet duidelijk wat de spaarders drijft. Is het een hang naar zekerheid of misschien de vergrijzing? In ieder geval wordt het sparen steeds duurder, want de inflatie neemt hand over hand toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating