Binaire Opties Portal

De dividenduitkering: krijg je mogelijk te veel?

Dividend kan een leuke aanvulling zijn op het maandelijkse inkomen, maar voor veel beleggers wordt het maandelijkse dividend op beleggingen steeds belangrijker. Omdat sparen niet meer veel oplevert en dividend ook gebruikt kan worden in herbeleggingen, wachten zij iedere maand met smart op de nieuwe dividenduitkering. Vermogensbeheerder Schroders ziet niet alleen dat steeds meer Amerikaanse en Europese bedrijven dividend uitkeren, maar maakt zich ook zorgen of de bedrijven zich wel kunnen veroorloven om de hoge dividenden die we nu zien, uit te keren.

 

Het dividendratio

Of bedrijven wel zulke hoge dividenden uit kunnen keren, kun je onderzoeken aan de hand van het dividendratio. Dit is de verhouding tussen de winst van het bedrijf en het betaalde rendement, berekend door de winst per aandeel te delen door het dividend per aandeel. Een analist bij Schroders verklaart: “Nog geen tien jaar geleden, lag deze ratio boven de 3. Inmiddels is het ratio naar een historisch laag niveau gedaald: 1,8 in de Verenigde Staten en 2,1 in Europa.”

 

Heeft een bedrijf een ratio van minder dan 2, dan is er minder ruimte om te variëren met dividenduitkeringen. Is het ratio lager dan 1, dan moeten de alarmbellen afgaan. Dit ratio geeft namelijk aan dat het bedrijf niet genoeg winst maakt om dividend uit te kunnen keren.

 

Controleer het dividendratio

Het is belangrijk om niet zomaar van het hoge dividend van een bedrijf te profiteren, maar ook te berekenen of dit dividend wel zo realistisch is. Dit doe je door het dividendratio van het betreffende bedrijf te berekenen. Is dit ratio rond de 2? Dan moet je goed op blijven letten en in de gaten houden hoe het nu eigenlijk gaat met het betreffende bedrijf. Is het ratio rond de 1, dan moeten de alarmbellen af gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating