Binaire Opties Portal

Bayer druk met overname Amerikaanse zadenveredelaar

Het van oorsprong Duitse concern Bayer is bekend door haar twee takken. Enerzijds is Bayer groot op het terrein van de farmacie en anderzijds op het terrein van gewasbescherming en andere chemie.

Omzet- en winststijging

In 2016 presteerde de onderneming goed. De omzet steeg met 1,5 procent en kwam uit op 47 miljard euro. Daarbij steeg ook de totale winst, tot een hoogte van 4,5 miljard euro. Dit betekende een stijging van maar liefst 10 procent. De cijfers waren niet gelijkelijk over beide divisies verdeeld. De divisie die zich met chemie bezighoudt presteerde iets minder sterk, terwijl het farmaceutische deel heel goed presteerde.

Zal de megaovername slagen?

Ondertussen is Bayer bezig met een mega-overname die erg gevoelig ligt. Het bedrijf is al ver in de race om het Amerikaanse Monsanto over te nemen. Monsanto is een grote onderneming die zich op zaadveredeling en -levering richt. Haar aandeelhouders gingen in december 2016 akkoord met de geplande overname door Bayer. Naar de mening van Bayer vormt de toekomstige combinatie van de twee bedrijven een uitstekende garantie voor verdere innovatie. Zaadveredeling en gewasbescherming zullen op deze manier immers in één hand komen. Tegenstanders van de fusie zijn bang voor een wereldwijde monopolie-positie van de nieuwe combinatie. Wereldwijd zullen er nog maar vier grote spelers overblijven die bepalend zijn voor de mondiale voedselproductie. Voordat de fusie werkelijk haar beslag kan krijgen, zullen zo’n dertig overheidsinstanties hun goedkeuring moeten geven. Met twintig hiervan is Bayer inmiddels op weg. Slaagt Bayer in haar plan, dan wordt de overname van Monsanto de grootste uit de Duitse geschiedenis.

Verbetering van het imago

Bayer is intussen druk doende om haar imago bij het grote publiek te verbeteren. Veel mensen schrijven het sterven van bijenpopulaties toe aan de door Bayer ontwikkelde bestrijdingsmiddelen. Bayer probeert te aan te tonen dat het met de sterfte wel meevalt. Ook wijst het bedrijf er op dat voor slechts 5 tot 8 procent van de wereldwijde productie van voedsel insecten nodig zijn. Bayer hoopt intussen dat de in 2013 door de Europese Commissie ingestelde beperkingen op het gebruik van middelen worden opgeheven.

Lees meer nieuws over Bayer op Telegraaf.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating